Menü überspringen
HEIDENHAIN Graduations

Tarkkuusasteikot- korkealuokkaisen tarkkuuden perusta

HEIDENHAIN mittalaitteiden olennainen rakenneosa on asteikko, yleensä viivahila, jonka tyypillinen rakenneleveys on 0,25 … 10 µm. Nämä tarkkuusasteikot valmistetaan HEIDENHAINin kehittämän menetelmän (esim. DIADUR ja AURODUR) mukaisesti ja ne muodostavat perustan mittalaitteen toiminnalle ja tarkkuudelle. Asteikkoviivat ja jakovälit ovat tarkkaan mitoitetut, niissä esiintyy vain minimaalisia poikkeamia ja ne ovet rakenteeltaan erittäin teräväreunaisia. Ne kestävät hyvin mekaanisia rasituksia, iskuja ja värinöitä.

Vaihehila-asteikot

Kehittyneiden valmistusmenetelmien ansiosta voidaan tehdä myös kolmiulotteisia hilarakenteita, joihin liittyy erikoisia optisia ominaisuuksia. Rakenneleveydet ovat muutamista mikrometreistä aina mikrometrin neljäsosaan saakka.

SUPRADUR

SUPRADUR-menetelmällä valmistetut asteikot toimivat optisesti kolmiulotteisten vaihehilojen tapaan, mutta niiden pinta on tasaisempi eikä likaannu niin helposti.

MAGNODUR

Hienoimmat magneettiset asteikot käsittävät magneettisesti aktiivisen, ohuen pintakerroksen paksuuden ollessa vain muutamia mikrometrejä.

DIADUR

DIADUR tarkkuusasteikoissa on äärimmäisen ohut kromipinnoite asteikon rungolla – yleensä lasi- tai lasikeraaminen asteikko, jonka tarkkuus on mikrometrien luokkaa ja jopa sen alle.

AURODUR

AURODUR-asteikoissa on korkeaheijasteinen kultaviivoitus ja mattapintaiset asteikkovälit. AURODUR-asteikko toteutetaan useimmiten teräsrunkoisena.

METALLUR

METALLUR-asteikoissa on erikoinen optinen koostumus heijastavalla kultapinnoitteella, joten asteikon pinta on hyvin tasainen. Siksi se kestää hyvin myös likaantumista vastaan.