Kosketusanturit työstökoneisiin

HEIDENHAIN on kehittänyt ja valmistanut kosketusjärjestelmiä työstökoneiden työkappaleen ja työkalun mittaukseen jo yli 30 vuoden ajan. Kosketusantureiden avulla voidaan asetus-, mittaus- ja tarkastustoiminnot suorittaa täysin automatisoidusti. Useimmissa NC-ohjauksissa mittauksia voidaan kontrolloida NC-ohjelmassa, mikä auttaa vähentämään kustannuksia. TS-kosketusanturit soveltuvat työkappaleiden mittaamiseen ja TT-mitta-anturit sekä TL –laserjärjestelmät soveltuvat työkalujen mittauksiin.

HEIDENHAIN kosketusanturit sisältävät koko joukon teknisesti vakuuttavia ominaisuuksia. Näitä ovat mm. kosketukseton optinen sensori, puhalluskanavat mittauskohdan puhaltamiseksi puhtaaksi, mittakärjelle sallittu suuri poikkeutuskulma, sekä kärkeen integroitu murtokohta. Joitakin virstanpylväitä näistä tuotteista ovat SE 540, mikä oli ensimmäinen täydellisesti karan koteloon integroitu lähetinyksikkö; TS 444, joka tuotti tarvitsemansa energia itse; sekä TS 460, johon on saatavana törmäyssuoja.

Tehokas törmäyssuoja

TS 460-anturin mekaaninen törmäyssuoja työkalukartion ja kosketusanturin välissä antaa lisäsuojaa kosketusanturin rungolle. Jos kosketusanturin runko törmää kevyesti työkappaleeseen tai kiinnittimeen, mekaaninen törmäyssuoja joustaa ja samalla katkaiseen ready-signaalin ohjaukselta ja ohjaus pysäyttää koneen. Näin virheellinen kallistusliike ei johda suuriin vaurioihin. TS 460-anturin törmäysuoja kompensoi pieniä törmäyksiä ja estää suurempien vaurioiden synnyn karalle tai muille koneen osille. 

Signaalin siirto radiolla tai infrapunalla

TS 460 ja TT 460 -anturit toimivat sekä infrapuna- että radiosignaalilla. Käyttöön valitaan parhaiten koneistusympäristöön sopiva.  Infrapunavastaanotto soveltuu parhaiten koteloituihin koneistustiloihin ja sillä saavutetaan paras tarkkuus ja tiedonsiirtonopeus, kun taas pitkän kantaman radiovastaanotto sopii parhaiten suuriin, avoimiin koneisiin.